Crematie

Na de plechtigheid wordt de kist naar de crematieruimte gebracht. Voor familieleden bestaat altijd de mogelijkheid de overledene daarbij te begeleiden. Indien gewenst is het ook mogelijk om bij de invoer aanwezig te zijn. Helaas kunnen we niet voorkomen dat er soms een lange wachttijd kan ontstaan.

Voordat de kist in de oven wordt geplaatst worden alle papieren nogmaals gecontroleerd. Aan deze identificatie wordt een zogenaamd crematienummer gekoppeld. Daarna wordt op de kist een vuurvast identiteitssteentje gelegd met dit uniek éénmalig gebruikt crematienummer. Pas daarna vindt de crematie plaats.

Tijdens de crematie, die ongeveer vijf kwartier duurt, bereikt de oven een temperatuur van circa negenhonderd graden Celsius. Als het crematieproces is voltooid, wordt de as uit de oven gehaald. Soms blijft daarin edelmetaal achter, van protheses in gewrichten of gebitten. Dit metaal wordt verzameld en de opbrengst daarvan gaat, via het Dr. C.J. Vaillantfonds, naar goede doelen.

Na de crematie wordt de as zorgvuldig verzameld en samen met het vuurvaste identiteitssteentje in een eenvoudige asurn gedaan. Deze urn wordt hermetisch gesloten en vanuit de crematieruimte naar de tijdelijke bewaarplaats in het crematorium gebracht. In de wet is geregeld dat de as minstens één maand in het crematorium bewaard moet blijven. Daarna mag de as de bestemming krijgen die de familie kiest. Uiteraard worden de nabestaanden tijdig door de medewerkers van Crematorium Kranenburg uitgebreid voorgelicht over de verschillende mogelijkheden, zodat de familie een juiste keuze kan maken.

Wat er allemaal mogelijk is met de as, leest u hier.